Az olasz nagyi tortája – Torta della nonna

Hozzávalók a tésztához (pasta frollához):

2 1/4 csésze liszt

1/2 csésze porcukor

csipet só

8 evőkanál puha vaj

1 egész tojás

1 tojássárgája

1/2 citrom héja

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztagombócot becsomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Hozzávalók a töltelékhez:

1/3 csésze liszt

1 1/2 teáskanál kukoricaliszt

2 1/2 csésze 3.5%-os tej

4 tojássárgája

2/3 csésze kr.cukor

1/2 citrom héja és leve

1 tk vanília esszencia vagy bourbon vaníliáscukor

További hozzávalók a tortához:

1 tk kukoricadara

1/3 csésze (száraz serpenyőben) enyhén megpirított fenyőmag

(2 ek porcukor a torta megszórásához)

A tejet a felvert tojássárgájával és a cukorral, citromhéjjal lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük krémmé, miközben hozzáadjuk a liszttel kevert kukoricalisztet is. Amikor elkészült a sűrű krém, adjuk hozzá a citromlét és a vaníliát. Hagyjuk kihűlni.

A hűtőből vegyük ki a tésztát. A sütőt melegítsük elő 175 C fokra.

A tésztát osszuk kétfelé, az egyik részét nyújtsuk kicsit nagyobbra, mint egy normál méretű kerek tortaforma, simítsuk bele, majd szórjuk rá a kukoricadarát. Öntsük bele a tölteléket. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, terítsük be vele a tölteléket, nyomkodjuk be a tészta széleit. Szúrkáljuk meg néhányszor hústűvel, majd nyomkodjuk bele a fenyőmagokat a tésztába.

175 fokon süssük 35-40 percig, vagy amíg nem lesz a sütemény teteje és a fenyőmagok bronzszínűek. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd megszórhatjuk porcukorral is. Langyosan is nagyon finom. 🙂

#párfalatboldogságkonyha #tortadellanonna #nagyitortája

1 thought on “Az olasz nagyi tortája – Torta della nonna”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Call Now Button