Saltimbocca

A Saltimbocca jelentése olaszul:🇮🇹 ugorj a számba! 👄Ilyen vicces elnevezése van ennek a finom, római húsnak, ami Rőmában szinte minden taverna étlapján szerepel. Számtalan változata létezik – az olasz szakácskönyveimben kapásból 3 variációt találtam -, de a lényeg ugyanaz: borjú/sertés/vagy csirkehús (lágy sajttal/karamellizált körtével stb), pármai sonkával vagy prosciuttoval, friss zsályalevéllel, vajban, borban sütve.

Gennaro Contaldo Saltimbocca di pollo – vagyis vékonyra szeletelt (klopfolt) csirkemellből készült saltimbocca receptjét használtam, és az elkészült étel rászolgált a nevére! 😋😂Itthon (a képen) párolt lilakáposztával illetve birsalmával töltött rétest adtam hozzá, de éppen a tegnapi szenzációs élményfőzésen héjában sült édesburgonyával (amit szarvasgombás tejföllel locsoltunk meg) tálaltuk.

A saltimboccához egy pici olívaolaj, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma és 1/2 marék zsályalevél is szükséges. A vékony (5 mm) hússzeletre egy szelet Fontina sajtot (vagy hasonló félig lágy sajtot), egy (fél)szelet sonkát, ami befedi a sajtot, arra rá egy nagy zsályalevelet tegyünk, az egészet rögzítsük egy hústűvel vagy fogpiszkálóval. Olívaolajos vajban, amibe előtte beledobtuk a fokhagyma gerezdeket és zsályaleveleket, süssük mindkét oldalát ropogósra úgy, hogy az utolsó fázisban öntsünk alá fehér vagy rozébort. 🙂

Shopping Cart
Call Now Button