Almás pite hozzávalói:
50 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs vaníliáscukor
3 tojássárgája
2 ek tejföl
1 csipet só
A hozzávalókat a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, a tésztát folpackban vagy zacskóban pihentetjük egy 1/2 órát a hűtőben.
Közben elkészítjük a tölteléket 1 kg almából, amit lereszelünk és cukorral megdinsztelünk, a végén fahéjjal beízesítünk.A tésztát a hűtőből kivéve 1/3-2/3 részre osztjuk, a nagyobb darabot kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kerek tortaformát úgy, hogy az oldalára is felérjen. megszúrkáljuk egy villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
Közben kinyújtjuk a másik lapot is, vékony csíkokat vagy mintákat vágunk ki belőle.Az elősütött tésztára halmozzuk az almát, a maradék tésztával megdíszítjük a pite tetejét, 1 db tojássárgájával megkenjük, majd a sügtőben újabb 20-25 perc alatt készre sütjük.