Ludaskása hozzávalói:
1 nagy libamell
20 dkg (nem hízott) liba vagy kacsamáj
25 dkg árpagyöngy (gersli)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek libazsír
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
1 dl fehérbor
2 ek paradicsomlekvár vagy paradicsompüré, vagy 2 dl paradicsomlé
só, bors, 4-5 szem borókabogyó
1 csokor petrezselyem összevágva
2 babérlevél
1/2-1/2 tk kakukkfű és borsikafű
a felöntéshez víz
Az árpagyöngyöt beáztatjuk hideg vízbe. A libamellet (bőre nélkül!) és májat felkockázzuk. A sárgarépát és zöldséget vékonyra felszeleteljük. A gombát is. A zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a répát, zöldséget, gombát, borsót és fokhagymát, pár percig pirítjuk, majd beletesszük a húst is. Ezzel is kevergetjük 2-3 percig, majd jöhet bele a bor és a fűszerek. A máj és a petrezselyem kivételével mindent beleteszünk a fazékba, a leszűrt árpagyöngyöt is. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a gerslit, majd takaréklángon, időnként megkeverve, fedő alatt jó sokáig főzzük. (Kb. 1-1.5 óra). Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A májat akkor keverjük bele, amikor már majdnem megpuhult a gersli, és további 15 percig főzzük. A legvégén beledobjuk az apróra vágott petrezselyem nagy részét is, csak egy keveset hagyunk díszíteni. Szaftos, ízes, egytálételt kell kapnunk, ezért kóstoljuk meg, hátha kell még fűszerezni.