Ludaskása

Ludaskása hozzávalói:

1 nagy libamell

20 dkg (nem hízott) liba vagy kacsamáj

25 dkg árpagyöngy (gersli)

2 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 ek libazsír

10 dkg gomba

10 dkg zöldborsó

1 dl fehérbor

2 ek paradicsomlekvár vagy paradicsompüré, vagy 2 dl paradicsomlé

só, bors, 4-5 szem borókabogyó

1 csokor petrezselyem összevágva

2 babérlevél

1/2-1/2 tk kakukkfű és borsikafű

a felöntéshez víz

Az árpagyöngyöt beáztatjuk hideg vízbe. A libamellet (bőre nélkül!) és májat felkockázzuk. A sárgarépát és zöldséget vékonyra felszeleteljük. A gombát is. A zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a répát, zöldséget, gombát, borsót és fokhagymát, pár percig pirítjuk, majd beletesszük a húst is. Ezzel is kevergetjük 2-3 percig, majd jöhet bele a bor és a fűszerek. A máj és a petrezselyem kivételével mindent beleteszünk a fazékba, a leszűrt árpagyöngyöt is. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a gerslit, majd takaréklángon, időnként megkeverve, fedő alatt jó sokáig főzzük. (Kb. 1-1.5 óra). Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A májat akkor keverjük bele, amikor már majdnem megpuhult a gersli, és további 15 percig főzzük. A legvégén beledobjuk az apróra vágott petrezselyem nagy részét is, csak egy keveset hagyunk díszíteni. Szaftos, ízes, egytálételt kell kapnunk, ezért kóstoljuk meg, hátha kell még fűszerezni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Call Now Button