Házi pita

Süssetek házi pitát! 🥙 A gyerekeim teljesen odáig voltak, hogy mennyire finom. 😊 Lepjétek meg vele magatokat vagy a családotokat, megéri. 😉

Hozzávalók a házi pitához

:3 dl langyos víz

1 tk cukor

2,5 dkg friss élesztő

50 dkg liszt – lehetőleg BL80 kenyérliszt

2 tk só

2 ek olívaolaj

A langyos vízben futassuk meg a cukorral az élesztőt. Keverjük hozzá a többi hozzávalót, és dagasszuk géppel (kézi mixer dagasztókarral is megteszi, ha nincs asztali gépünk) 3-5 percig, míg el nem válik az edény falától a fényes tészta. Ha kelesztőtálba tesszük, fele annyi idő (20-25 perc) szükséges a kelesztéshez.

Amikor megkelt, borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 10 egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk 10 percig pihenni, mialatt bemelegítjük a sütőt 220 fokra.A gombócokat egyenként nyújtsuk ki kb 3mm vastagságú kerek lapocskákká (ez kb. 12-15 cm átmérőt jelent), majd 3-4 db-ot egyszerre a sütő rácsára helyezve, kb 10 perc alatt süssük meg. A teteje felfújódik, és fehér marad, vigyázzunk, hogy az alja is csak kicsit piruljon meg, mert ha túlsütjük, kemény és morzsálódó lesz.

Bármilyen salátával, hússal, sonkával megtöltve, különböző mártásokkal (pl. fokhagymás joghurttal, csípős szósszal stb) isteni.

Shopping Cart
Call Now Button