Ízben eltér a kelt tésztából készült szalagos fánktól, de nem jobban, mint pl. a csöröge fánk.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
6 g sütőpor
csipet só
2 egész tojás
5 dkg lágy vaj
5 dkg porcukor + a kész fánkok meghempergetéséhez
1 cs vaníliáscukor
1/2 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja
1 ek édes desszertbor vagy likőr
A hozzávalókat sima, enyhén ragadós tésztává dolgozzuk össze kb 5 perc alatt. Letakarjuk folpackkal és 1/2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Utána lisztezett gyúrólapra borítjuk, hosszú bagett formára alakítjuk, és diónyi darabkákat tépünk belőle, amiket lisztes kézzel gombócokká formálunk.
2-3 ujjnyi, jó meleg (de nem forró) olajban aranyszínűre sütjük őket. Hagyjuk 10 percig hűlni, majd megforgatjuk porcukorban
.Megtölthetjük csoki vagy vanília krémmel, lekvárral, nutellával, tejszínhabbal – szerintem mindenféleképp isteni.