A palacsinta tésztához:
2 egész tojás
csipet só
30 dkg liszt
4 dl tej
2 dl szódavíz
2 ek olaj
Az édes verziónál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk.
Töltelék:
50 dkg darált pulykahús
2 ek olaj
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
4 friss zsályalevél
só, bors, 1 tk oregánó
1/2 dl vörösbor
1/2 doboz darabolt paradicsom, vagy 1 dl paradicsompüré
1 ek barnacukor
1/2 marék friss bazsalikomlevél a legvégén
A forró olajba dobjuk a zsályát és a fokhagymát, majd a felkockázott lilahagymát. Amikor a hagyma megpirul, beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk. Amint kicsit kifehéredik, hozzáadjuk a bort, és ha ez „elfüstölt”, mehet bele a paradicsom, a barnacukor, oragánó is. Először fedő alatt, majd anélkül közepes hőmérsékleten, időnként megkeverve puhára és szaftosra főzzük a ragut. A legvégén tesszük bele a bazsalikomot. Megtöltjük a palacsintákat, majd a tejfölös szósszal leöntjük.
Szósz:
1 ek olaj
1/2 reszelt lilahagyma
1 tk őrölt pirospaprika
csipet só és fehérbors
1 tk ketchup
2-3 dl tejföl
1/2 csokor friss petrezselyem, belőle egy kevés a díszítéshez :-))