Házi vajas-vaníliás keksz hozzávalói:
25 dkg liszt
10 dkg cukor (lehet kr.cukor is)
10 dkg vaj
1 tojás
1 tk. sütőpor
1 csipet só
1 kis vanília(reszelt citrom vagy narancshéj/ apróra tördelt csoki/ aszalt gyümölcs stb)
1 ek kr. cukor a szóráshoz
(5 dkg olvasztott csoki a mártáshoz)
A feldarabolt, hideg vajjal gyorsan összedolgozzuk a lisztet, cukrot, tojást, sütőport és csipet sót, vaníliát, és a kívánt extrákat, én reszelt citromhéjat tettem bele. Diónyi golyócskákat formázunk belőlük, az egyik oldalukat az 1 ek kr. cukorba nyomjuk, majd ezt az oldalt villával kilapítjuk (így lesz csíkos a kekszünk). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kekszlapocskákat, és 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük.
Így is tökéletes, de az egyik oldalát meg lehet mártani olvasztott csokoládéban is.
Légmenetesen záródó dobozban eláll 1 hétig is, ha addig valami csoda folytán nem fogy el.
Forró csoki hozzávalói (4 adag):
4 dl tej
10 dkg jóminőségű étcsoki
1 ek kr. cukorvanília
1 ek étkezési keményítő
csipet fahéj/ kardamom / őrölt szegfűszeg/ chili ízlés szerint
A tejben felolvasztjuk a csokit. Hozzáadunk 1 ek hideg tejjel kevert érkezési keményítőt és a fűszereket, addig kevergetjük közepes lángon, míg kicsit besűrűsödik. Poharakba töltjük, és tejszínhabbal, keksszel tálaljuk.